Kontakt Gadu-Gadu

Administrator
Biuro

Sonda

Jakie herbaty najczęściej pijesz
 
Start Herbata Oolong
Herbata Oolong

Herbata Oolong

Herbata Oolong (烏龍) (znana także jako ulung, wulong) to odmiana częściowo sfermentowanej (utlenionej) chińskiej herbaty znanej na całym świecie ze swojego słodkiego smaku i kwiatowego aromatu. Jej nazwę z chińskiego można przetłumaczyć jako „herbatę Czarnego Smoka”. Smak herbaty oolong może być wieloraki – słodki i owocowy o miodowym aromacie, drzewny, lub świeży z całym bukietem zapachów.

Co dokładnie oznacza utlenianie tego rodzaju herbaty? Tak jak jabłko pozostawione na działanie tlenu nabiera brązowej barwy, tak i liście herbaty przechodzą przez taki sam proces kiedy mają kontakt z tlenem. Herbata zielona pozostaje zielona, gdyż jej liście nie są utlenione. Czarna zaś posiada czarny kolor ponieważ jest w pełni utleniona. Herbata oolong jest gdzieś pomiędzy jednym, a drugim. Stopień jej utlenienia waha się między 8 a 75 % i zależy od sposobu produkcji. Na szeroką skalę produkuje się ją w Chinach i Tajwanie.

Pochodzenie tej herbaty nie jest dokładnie znane. Trudności w poznaniu historii nastręcza fakt, że istnieją aż trzy hipotezy na temat jej początków. Wszystkie trzy mają jednak wspólny mianownik - dotyczą regionu Fuijan (福建). Pierwsza opowieść, mówi o tym, że herbata oolong była luksusowym dobrem Chin, kultywowanym i produkowanym specjalnie dla wielkich władców.

Według legendy została odkryta w X wieku w Północnej dynastii Song. Władcy Song nakazali stworzenie pięknego, herbacianego ogrodu w hołdzie dla rodu Beiyuan przebywającego w prowincji Fujian. Ogród ten, zajmuje wyjątkowe miejsce w historii Chin, gdzie istniał aż przez 458 lat. Hołd Beiyuan dotyczył dwóch gatunków herbaty - Smoka i Feniksa. Tymczasem dynastia Ming kultywowała produkcję herbaty w skompresowanej formie krążka. Ród Beiyuan postanowił to zmienić. Ich herbata produkowana była jako sypki, lśniący proszek o ciemnej barwie. Tak właśnie powstała herbata Czarnego Smoka.

Druga wersja historii herbaty oolong dotyczy Góry Wuyi (武夷山). Według tej teorii, oolong została wynaleziona na Górze Wuyi w prowincji Fuijan w XVI wieku za panowania dynastii Ming. Historię tę opisuje „Herbaciana Opowieść” autorstwa niejakiego Wanga Chaotanga. Możemy dowiedzieć się z niej, że herbata oolong najpierw była pozostawiona na słońcu w bambusowym koszu, później została wysuszona i upieczona, a swą nazwę zawdzięcza właśnie Górze Wuyi, gdzie została wyprodukowana po raz pierwszy.

Trzecia, lecz najmniej prawdopodobna, niemal mityczna hipoteza dotyczy dworu Anxi oraz myśliwego, zwanego przez wielu Smokiem. Jego ciemna skóra sprawiła, że wkrótce zaczęto nazywać go Czarnym Smokiem. Legenda głosi, że kiedy pewnego dnia przebywał na polowaniu, jego oczom ukazała się bestia. Niewiele myśląc, puścił się w pogoń za maszkarą, zapomniawszy o herbacie spoczywającej w torbie. Minęło wiele czasu, a liście herbaty pozostawione na słońcu uległy częściowemu utlenieniu. Okazało się, że herbata pozyskała dzięki temu intensywny zapach. Ludzie zdecydowali się nazwać ją „Czarnym Smokiem”, na cześć gapowatego myśliwego.

Tak jak większość herbat, produkowanych na szeroką skalę w Chinach, herbata oolong posiada szereg dobroczynnych właściwości, co jeszcze bardziej przyciąga konsumentów i zachęca ich do kupna. Jej regularne picie wspomaga proces odchudzania poprzez przyspieszanie procesu spalania tłuszczu, reguluje przemianę materii oraz przeciwdziała niewydolności nerek i wszelakim zmianom skórnym. Wspomaga również pracę serca, poprzez redukcję trój glicerydów i cholesterolu. Ponadto napar z herbaty oolong jest zalecany dla osób cierpiących na egzemę, cukrzycę oraz nadciśnienie. Nie można również nie wspomnieć o jeszcze dwóch innych zaletach herbaty oolong. Zawiera ona mniej kofeiny niż herbata zielona i czarna oraz posiada różnorodne, wspaniałe, silne aromaty i smaki., których bogaty wybór usatysfakcjonuje nawet najwybredniejszego smakosza. Należy jednak pamiętać, że aby liście herbaty uwalniały wszystkie swoje lecznicze właściwości, powinna być parzona w odpowiedni sposób. Zazwyczaj do kubka powinno wsypywać się dwie łyżeczki herbaty, woda nie powinna być wrząca, samo parzenie natomiast powinno trwać od 6-8 minut.

Herbata oolong dzieli się na setki przeróżnych typów. Liście dojrzewają w różnych miejscach, na różne sposoby są także używane do produkcji. Dziś, herbata produkowana jest w chińskich prowincjach Fuijan i Guangdong. Ceniona jest również herbata z Tajwanu. W regionie Fuijan najpopularniejsze i najdroższe herbaty noszą nazwę Wuyi. Do nich zalicza się między innymi Dà Hóng Páo (大红袍) (Duża Czerwona Szata), Ròu Guì (肉桂) (Cynamon), o bardzo wyrazistym, pikantnym aromacie czy Tiě Luó Hàn (鉄羅漢) (Żelazny Mnich). W prowincji Guangdong natomiast, najpopularniejsza herbata to Dān Cōng (单丛). Herbata ta ma kształt pasków i posiada bukiet zapachów kwiatowych i owocowych takich jak woń kwiatu pomarańczy, grejpfruta, migdała oraz orchidei.

 


© 2011 Herbaty Szlachetne - hurtownia herbaty na wagę, kawy, yerba mate oraz akcesoriów.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...